image

Finanszírozás

Az Equilornál jól tudjuk, hogy egy vállalat kiegyensúlyozott és eredményes működéséhez elengedhetetlen a források optimális összetételének kialakítása. Legfontosabb feladatunknak azt tekintjük, hogy megtaláljuk az ügyfeleink egyedi igényeihez legjobban alkalmazkodó finanszírozási megoldásokat.

Az általános banki hitelek mellett kedvezményes feltétellel elérhető bankhitelek megszerzésében is támogatjuk ügyfeleinket, jól ismerjük az Növekedési Hitelprogram (NHP), az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) és EXIM Bank egyéb hiteltermékeit is.

 

TŐKE TÍPUSÚ FINANSZÍROZÁS

Kockázati tőke

A kockázati tőke bevonása nagy potenciállal rendelkező, jellemzően induló vállalatok részére elérhető finanszírozási forma, ami érkezhet közvetlenül privát befektetőktől, vagy dedikáltan erre a célra létrehozott kockázati tőkealapoktól (pl. Jeremie alapok).

Részvénykibocsátás

A részvénykibocsátás növekedési és érett fázisban lévő vállalatok tipikus tőkebevonási módja, ami formáját tekintve lehet zártkörű vagy nyilvános.
A zárt körben történő részvénykibocsátás egyszerűbb és gyorsabb folyamat, melynek talán egyik legnagyobb hátránya, hogy a részvények széles körben történő felajánlására és értékesítésére nincs lehetőség.

A zártkörű kibocsátás alternatívája lehet a vállalat részvényeinek bevezetése a tőzsdére, majd a részvények nyilvános értékesítésre történő felajánlása kisbefektetők és intézményi befektetők számára. Bár a nyilvános részvénykibocsátás komplex és hosszabb folyamat, a részvények tőzsdei jegyzésének számos előnye lehet:

  • Nyilvános kibocsátás révén több befektető érhető el, kisebb a befektetői koncentráció.
  • A nyilvános megjelenés jelentős marketing és PR értékkel bír.
  • A tulajdonosok részesedése likviddé, a későbbiekben könnyebben értékesíthetővé válik.
  • A vállalat iránt erősödhet az üzleti bizalom és javulhatnak a banki hitelhez jutás esélyei.

Munkatársaink széles körű hozzáféréssel rendelkeznek hazai és nemzetközi befektetőkhöz egyaránt, ami lehetővé tette, hogy az elmúlt években több vállalat sikeres részvényértékesítésében vegyünk részt.

 

HITEL TÍPUSÚ FINANSZÍROZÁS

Bankhitel 

A banki hitel jellemzően a legolcsóbb finanszírozási források közé tarozik, így hitelek segítségével a vállalatok finanszírozási költsége optimális szinten tartható. A banki hitelhez jutás feltételei vállalatonként egyediek, az elérhető kondíciókat nagyban meghatározza a hitelfelvételhez készített üzleti terv minősége és a vállalatok tárgyalási stratégiája.

Corporate Finance csapatunk amellett, hogy széles rálátással rendelkezik a banki termékekre, az elmúlt években jelentős tapasztalatot szerzett a banki hiteltárgyalások lebonyolításában is. Ez lehetővé teszi, hogy hasznos segítséget nyújtsunk ügyfeleink számára az optimális hiteltermék kiválasztása és a feltételek letárgyalása során.

Az általános banki hitelek mellett kedvezményes feltétellel elérhető bankhitelek megszerzésében is támogatjuk ügyfeleinket, jól ismerjük az Növekedési Hitelprogram (NHP), az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) és EXIM Bank egyéb hiteltermékeit is.

Kötvénykibocsátás

Gyakran előfordul, hogy a vállalat finanszírozásában maga a tulajdonos, vagy a vállalat egyéb érdekeltjei (pl. beszállítók, főbb vevők, egyéb partnerek) vesznek részt tagi vagy egyéb kölcsön nyújtásával. Ennek transzparens és költségkímélő alternatívája lehet a zártkörű kötvénykibocsátás, amely gyorsan lebonyolítható, feltételei (pl. kamat, futamidő) rugalmasan a hitelezők igényeihez alakíthatók. A zártkörű kötvények szabadon átruházhatók, ami a hitelek - egyedi kölcsönszerződésekhez képesti - egyszerűbb kezelését teszi lehetővé. 

A nyilvános kötvénykibocsátás jellemzően a tőkeszerkezetüket diverzifikálni szándékozó nagyobb vállalatok számára nyújt elérhető alternatívát a banki finanszírozás mellett/helyett. A diverzifikált befektetői kör eredményeként a kötvénytulajdonosok a bankokhoz képest jelentősen alacsonyabb ráhatással rendelkeznek az operatív működésre, miközben a kötvénykibocsátás feltételei (futamidő, fedezet, kibocsátás mérete és időzítése) rugalmasan alakíthatók, igazodva a vállalatok egyedi jellemzőihez. 

Az Equilor Corporate Finance tanácsadói segítenek a kötvények megfelelő típusának (zártkörű és nyilvános kibocsátás) kiválasztásában, mérlegelve az adott vállalat pénzügyi helyzetét, stratégiáját, működésének jellemzőit. Ügyfeleink kérésére meghatározzuk a vállalat céljainak eléréséhez szükséges források mértékét, megbecsüljük a piacról bevonható források maximális mennyiségét. Azonosítjuk a potenciális befektetői réteget, továbbá elkészítjük a tranzakció lebonyolításához szükséges pénzügyi számításokat és dokumentációt. Mindemellett tőkepiacon jártas értékesítési hálózatunkkal támogatjuk a tőkebevonási folyamat sikeres lebonyolítását a kezdetektől az elszámolás lezárásáig. 

Az elmúlt években az Equilor Corporate Finance csapata vezető szervezőként vett részt több nyilvános vállalati kötvénykibocsátás sikeres lebonyolításában. Ezzel a teljesítménnyel az Equilor számít az elmúlt időszak legaktívabb tranzakciós tanácsadójának a magyar vállalati szektorban.

 

SPECIÁLIS FINANSZÍROZÁSI MEGOLDÁSOK

Egyes vállalati helyzetek speciális, egyedi finanszírozási megoldások kidolgozását teszik szükségessé annak érdekében, hogy a vállalat céljainak elérése optimális feltételek és forrásköltség mellett valósuljon meg. Ilyen megoldást jelenthetnek az átváltható értékpapírok kibocsátása, vagy alárendelt kölcsöntőke bevonása.

Munkatársaink szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően személyre szabott megoldásokat dolgozunk ki valamennyi ügyfelünk részére, hogy a forrásbevonás az adott piaci körülmények között a lehető legkedvezőbb feltételek mellett valósuljon meg.

Equilor alapkezelő

Kiemelkedő hozamok alacsony kockázatvállalás mellett. Kezelt alapjaink a különböző kategóriákban rendre az élbolyan találhatóak a hozamok tekintetében. Ismerje meg alapjainkat!

Részletek

Tartós befektetési számla

Nyisson TBSZ számlát és takarítsa meg adójának 100%-át! 5 éves időszakot követően nyereségének teljes adóját megspórolhatja.

Részletek

Kövesse a piaci eseményeket és szakértőink írásait!

A legfrissebb hírek mellett piaci reakciókat, szakmai véleményeket és szubjektív elemzéseket is olvashat szakértőink tollából az Equilor Blogon.

Részletek

Valós idejű árfolyamok

Kövesse a legfrisebb devizaárfolyamokat, napi változásokat. Ne maradjon le semmiről! Velünk mindig képben lehet!

Részletek